En uthållig demokrati? - sju debattinlägg om demokratiutredningen och demokratins framtid

Det svenska demokratisystemet kan tyckas stabilt och trovärdigt, framförallt i jämförelse med många andra länders system. Trots dramatiska samhällsförändringar sedan 1921 har den svenska demokratin överlevt. Öppenhet, offentlighet, debatt och kritik kan ses som grundpelare, det demokratiska systemets varningsklockor. Den dag debatten dör förlorar demokratin en av de viktigaste källorna till förnyelse och överlevnad.

I år är det 80 år sedan den allmänna och lika rösträtten tillämpades för första gången i Sverige. Samtidigt är det ett år sedan Demokratiutredningen presenterade sitt betänkande ”En uthållig demokrati!”, en utredning som röjt förvånansvärt lite uppmärksamhet i debatten.

Den här boken är ett bidrag till att debatten och diskussionen om demokratins fortlevnad hålls vid liv. Författarna är unga engagerade forskare som bidrar med infallsvinklar från sina respektive specialområden; statsvetenskap, juridik, nationalekonomi och journalistik.

Målgruppen är journalister, debattörer, politiker, forskare, studerande inom samhällsvetenskapliga ämnen samt alla andra som är intresserade av demokratifrågor.

Boken är ett resultat av ett samarbete mellan Bertil Ohlin-institutet och Karl Staaffs fond för frisinnade ändamål

Författare
(Jesper Strömbäck (red.) Andreas Bergh ....)
Genre
Bok
Språk
Svenska
Förlag År Ort Om boken ISBN
Uppsala Publ. House i samarbete med Bertil Ohlin-institutet och Karl Staaffs fond för frisinnade ändamål (Karl Staaffonden, Småland Quebecor 2001 Sverige, Uppsala, Jönköping 205 sidor. 25 cm